piątek, 11 stycznia 2013

Chcesz być chudy – jedz zupy!

Soup for two.
Już dawniej wykazano, że jedzenie zup jest odwrotnie proporcjonalne do indeksu masy ciała (BMI), poziomu cholesterolu i trójglicerydów i ciśnienia krwi, co sugeruje, że zupy zmniejszają ryzyko chorób metabolicznych.
Korelacja między spożyciem zup i różnymi metabolicznymi czynnikami ryzyka nie została jednak ustalona dokładnie, a zwłaszcza nie przebadano tych zależności w krajach azjatyckich.
photo credit: Sean Molin Photography via photopin cc
Celem pracy opublikowanej w styczniu 2011 w Journal of the American Dietetic Association było zbadanie związków między częstotliwością jedzenia zupy i metabolicznymi czynnikami ryzyka, takimi jak BMI, obwód talii, stosunek obwodu talii do bioder, poziom cholesterol, trójglicerydów w surowicy, glukozy we krwi i innych.
Badanie przeprowadzono na 103 japońskich mężczyznach w wieku 24 do 75 lat. Średnia częstotliwość spożycia zupa wynosiła 7 razy w tygodniu. Po uwzględnieniu czynników zakłócających, takich jak wiek, wartość energetyczna posiłku, energii ze spożycia alkoholu, aktualne palenie tytoniu oraz szacowanych wydatków energii i częstotliwości jedzenia zupy stwierdzono, że istnieje istotny negatywny związek z BMI, obwodem pasa, a także stosunkiem obwodu talii do bioder.  Nie stwierdzono jednak znaczących związków z innymi metabolicznymi czynnikami ryzyka. Okazało się, że u Japończyków płci męskiej częstotliwość spożycia zupy jest ujemnie skorelowana ze związanymi z otyłością parametrami fizycznymi. (Journal of the American Dietetic Association, n.1, 2011)
W połączeniu z wcześniejszymi doniesieniami należy mniemać, że jedzenie zupy przynajmniej raz dziennie jest ze wszech miar korzystna… Idę gotować zupę…




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz